市ヶ谷リベラルアーツセンター(ILAC)ILAC Course
ARSa200LA(地域研究(ヨーロッパ) / Area studies(Europe) 200)Intercultural Communication EIntercultural Communication E
コリンヌ ヴァリエンヌCorinne VALLIENNE
授業コードなどClass code etc
学部・研究科Faculty/Graduate school | 市ヶ谷リベラルアーツセンター(ILAC)ILAC Course |
添付ファイル名Attached documents | |
年度Year | 2021 |
授業コードClass code | E3602 |
旧授業コードPrevious Class code | |
旧科目名Previous Class title | |
開講時期Term | 秋学期授業/Fall |
曜日・時限Day/Period | 金1/Fri.1 |
科目種別Class Type | |
キャンパスCampus | 市ヶ谷 |
教室名称Classroom name | |
配当年次Grade | |
単位数Credit(s) | 2 |
備考(履修条件等)Notes | GBP/SCOPE/IGESS 1~4年※定員制 |
他学部公開科目Open Program | |
他学部公開(履修条件等)Open Program (Notes) | |
グローバル・オープン科目Global Open Program | ○ |
成績優秀者の他学部科目履修制度対象Interdepartmental class taking system for Academic Achievers | |
成績優秀者の他学部科目履修(履修条件等)Interdepartmental class taking system for Academic Achievers (Notes) | |
実務経験のある教員による授業科目Class taught by instructors with practical experience | |
SDGsCPSDGs CP | |
アーバンデザインCPUrban Design CP | |
ダイバーシティCPDiversity CP | |
未来教室CPLearning for the Future CP | |
カーボンニュートラルCPCarbon Neutral CP | |
千代田コンソ単位互換提供(他大学向け)Chiyoda Campus Consortium | |
選択・必修Optional/Compulsory | |
カテゴリー(2017年度以降)Category (2018~) |
2017年度以降入学者 ILAC科目 200番台 リベラルアーツ科目 4群(諸外国語分野) |
カテゴリー(2016年度以前)Category (2017) |
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授業の概要と目的(何を学ぶか)Outline and objectives
このクラスでは、ファッションと料理にフランス文化を発見するでしょう。
In this class you will discover French culture in fashion and gastronomy.Intercultural part is also important and you will improve your knowledge about French culture.
到達目標Goal
ファッションと料理の語彙や表現を発見. 学生は、ファッションと料理のテーマについての会話を作ることができるようになります
you will be able to describe a fashion show and talk about stylists as well as to recognize regional dishes and chef.You will improve your knowledge about French culture.
この授業を履修することで学部等のディプロマポリシーに示されたどの能力を習得することができるか(該当授業科目と学位授与方針に明示された学習成果との関連)Which item of the diploma policy will be obtained by taking this class?
各学部のディプロマ・ポリシーのうち、以下に関連している。法学部・法律学科:DP3・DP4、法学部・政治学科:DP1、法学部・国際政治学科:DP1、文学部:DP1、経営学部:DP3、国際文化学部:DP1、人間環境学部:DP2、キャリアデザイン学部:DP1
授業で使用する言語Default language used in class
英語 / English
授業の進め方と方法Method(s)(学期の途中で変更になる場合には、別途提示します。 /If the Method(s) is changed, we will announce the details of any changes. )
フランスのファッションとグルメの文化についてのテキストとビデオを制作します。
We will study documents about French fashion and French Gastronomy. For example, you will discover famous French city, Chefs and Stylists. Intercultural part is very important in this class and you will have to think about your own habits and compare with your own culture.You'll have some reports (4 or 5)during the semester and a Final report.
アクティブラーニング(グループディスカッション、ディベート等)の実施Active learning in class (Group discussion, Debate.etc.)
あり / Yes
フィールドワーク(学外での実習等)の実施Fieldwork in class
なし / No
授業計画Schedule
※各回の授業形態は予定です。教員の指示に従ってください。
第1回:Presentation
program of the semester
第2回:French region
Lyon 1 - All about the beginning of French "cinema"
第3回:gastronomy
Lyon 2 - the specificity of Lyon cuisine
第4回:Culture
Lyon 3 - what about the cultural aspects of Lyon
第5回:Fashion
Coco Chanel -
第6回:Gastronomy
Do you know "Champagne" ? how to make champagne and the symbol of this famous drink
第7回:Gastronomy
Champagne 2 - What is the Champagne gastronomy ? Champagne is not only a drink, it is a famous region of France too.
第8回:Culture
What can you visit in Champagne ?
第9回:Gastronomy
Joël Robuchon, one of the famous French chef.
第10回:Culture
Paris 1 - Paris's secrets - Museum and places you don't know in Paris
第11回:Gastronomy
Paris 2 -What do Parisien eat ? Speciality of Paris
第12回:Gastronomy and culture
The art of eating from Middle age to XIXe century
第13回:Revision
Fashion and gastronomy revisions
第14回:Exam
Exam
授業時間外の学習(準備学習・復習・宿題等)Work to be done outside of class (preparation, etc.)
文献を事前に読む、テキスト・演習問題の予習・復習、授業内で示される課題(レポート、演習問題)対応など、準備学習・復習・宿題等の内容を具体的に記述します。 Preparatory study and review time for this class are 2 hours each.Preparatory study and review time for this class are 2 hours each.本授業の準備学習・復習時間は、各2時間を標準とします。University guidelines suggest preparation and review are around 4
hours a week for a two-credit course and around an hour a week for a one-credit course.
テキスト(教科書)Textbooks
dictionary - 辞書
参考書References
辞書- a dictionary will help you to understand some French sentences or expressions
成績評価の方法と基準Grading criteria
出席と参加 - CLASSROOM PRESENCE AND PARTICIPATION : 50%.
最終試験 - FINAL EXAM : 50 %
学生の意見等からの気づきChanges following student comments
直近の授業改善アンケートを踏まえた授業改善のための取り組みや工夫の内容を示します。
学生が準備すべき機器他Equipment student needs to prepare
For online or On demand classes, it is important to have a computer and internet connexion.